Elbilar, mildhybrider, laddhybrider

Vi har flera olika typer av eldrivna bilar

Bilar med eldrift är tysta, billiga i drift och bra för miljön. Allt fler väljer elbil framför fossildriven bil, och det kommer hela tiden nya modeller för en mängd olika behov.

Hur långt kan man köra med en elbil?

Hur långt du kan köra på en laddning beror såklart på bilmodell och vilket batteri du har. En Renault ZOE till exempel, erbjuder en av marknadens bästa räckvidder med upp till 35 mil på en laddning. Men det finns många faktorer som påverkar räckvidden, hastighet och körstil är två aspekter där du som förare kan maximera räckvidden, ju fortare du kör, desto mer energi går åt. Faktum är att du kan köra upp till 10 mil längre i stadsmiljö, jämfört med om du kör på en motorväg. Med en laddhybrid från Volvo kan du köra upp till fem mil på ren eldrift. Därefter tar bensinmotorn över. I praktiken finns det många sätt där du själv kan påverka räckvidden beroende på sättet du kör. 

Nya Renault Zoe med extra lång räckvidd

Så laddar du din elbil

En elbil kan laddas på olika sätt,  lättast gör du det när din bil står en längre stund, till exempel hemma över natten, eller under dagen på arbetsplatsen. Det kan ske på flera sätt, men det är att rekommenderar att använda en laddbox eftersom den är konstruerad för att hantera större mängder el. Det går även att ladda i ett vanligt vägguttag, tänk bara på att använda rätt kontakter, transformatorer och sladdar.

Nya Volvo XC40 RECHARGE

Hur lång tid behöver elbilen laddas?

Att ladda din elbil kan ta allt från 30 minuter till 12 timmar, allt beroende på hur stort batteriet är och vilken hastighet du laddar med. Oftast tar det längre tid hemma, men då är det också enkelt att ladda bilen över natten när du ändå inte använder den. Det går desto fortare vid snabbladdningsstationer som du ofta hittar vid snabbmatsrestauranger, bensinstationer och köpcentrum.

Nästan 2000 publika laddstationer och drygt 8 000 laddpunkter i landet idag!Vad kostar det att köra elbil?

Kostnaden för att ladda en elbil varierar beroende på vad du har för elavtal och bil. En Renault Zoe drar mindre än 2kWh el per mil. Har du inte möjlighet till laddning hemma finns det även ett stort antal laddstolpar runt om i landet. Vissa är gratis och andra måste du betala för att använda.


Miljöbonus vid köp av elbil?

Från 1 april 2021 höjs miljöbilspremien till 70 000 kronor. Det är en del av det så kallade bonus-malus-systemet som regeringen införde för att öka andelen miljöanpassade fordon. Bilar med höga koldioxidutsläpp får istället en högre fordonsskatt de tre första åren.

Är du nyfiken på våra elbilar eller laddbara bilar, så är du välkommen in till våra anläggningar för att få veta mer och självklart ge dig ut på en provtur!

VÄLKOMMEN!

Boka provkörning

Alla orter

  • MM snedstreck DD snedstreck ÅÅÅÅ

Hur långt kan man köra med elbil?

Hastigheten spelar stor roll
Ju fortare du kör desto mer el går åt.

Kör mjukt och med god framförhållning
Undvik snabba accelerationer och planera din körning

Kuperad terräng påverkar – tänk igenom rutten
Upp- och nedförsbackar har stor effekt på elbilens räckvidd. Renault ZOE är utrustad med så kallad regenerativ bromsning. Det innebär att batteriet laddas automatiskt när du bromsar eller saktar ner (motorbromsar). Detta gör nedförsbackarna till din bästa vän.

Förvärmning av kupé och batteri
När din elbil är ansluten till eluttaget kan du ställa in att värmen eller klimatanläggningen ska sätta igång vid ett visst klockslag. Då regleras samtidigt batteritemperaturen så att batteriprestanda och räckvidd alltid är på topp, både vinter och sommar.

Klimatanläggningen – en liten kilometerbov i dramat
Det är lätt att förbise bilens komfortfunktioner. Men lugn, inredning såsom lampor och underhållningssystemet har en marginell påverkan på batteriet. Däremot har luftkonditionering förhållandevis mer betydelse i sammanhanget. Genom att sänka värmen med ett par grader är det möjligt att klämma ut några kilometer extra per laddning.

Källa: Elbilsstatistik Sverige