Lärlingsutbildning

Bilskadereparatör

Läs mer

Bilskadereparatör

Om du gillar att arbeta med händerna, är noggrann, kreativ och vill se snabba resultat, då är Bilskadereparatör ett passande yrke för dig.

Bilskadereparatörer arbetar med att laga skador på bilar. Ingen skada är den andra lik, så det gäller att vara kreativ, då det ofta handlar om att hitta unika skräddarsydda lösningar. Yrket passar för dig som har ambitionen att  krock- och plåtskadade fordon ska se som nya ut efter att du slutfört ditt arbete!

Bilskadereparatörer mätar, riktar, svetsar återställer och byter olika detaljer. Du bör ha känsla för form, vara noggrann och kunna göra avancerade skadeberäkningar. Arbetsmiljön är bra och underlättas av moderna tekniska hjälpmedel. Det råder stor brist på bilskadereparatörer, eller bilplåtslagare som det också kallas, så därför är anställningsbarheten god. Det är ett genuint hantverksyrke där du ständigt kommer att lära dig nya saker och därigenom kontinuerligt utvecklas. Arbetet är mångsidigt  eftersom ingen skada är den andra lik. Att reparera karossdetaljer kräver en väl utvecklad fingertoppskänsla. Bucklor och repor handriktas, slipas och spacklas för att skapa en felfri slutfinish.

Ofta används olika fogningstekniker för att fästa material mot varandra. Då varje bilmodell har sina unika former gäller det att känna till dem och kunna återskapa dem till nära nyskick. I bilskadereparatörens yrkeskunnande ingår att förstå hur en skada har uppstått, då det ger vägledning i det fortsatta arbetet mot att återställa till ursprungligt skick. Eftersom försäkringsbolaget ofta är med och finansierar arbetet är det vanligt att innehållet i arbetsplanen diskuteras med dem. En kostnadsberäkning görs utifrån den tid det normalt tar att utföra olika moment. En bilskadereparatör bör ha kunskap om bilens krockkuddar och annan säkerhetsutrustning.

Framtiden för bilskadereparatörer är god, då det råder stor brist på utbildad arbetskraft inom yrket.  Branschen har blivit mer miljömedveten vilket resulterar i att fler bilar repareras snarare än ersätts och skrotas. Kanske ännu viktigare är att nya material tas fram för att minska bilens miljöbelastning.  Detta innebär att det uppstår nya arbetsmoment som kräver kompetenser som idag ligger mellan bilskadereparatörens och billackerarens. Medelåldern för de som är anställda i yrket är relativt hög och inflödet av ny arbetskraft har inte alltid räckt till. Enligt Transportgruppen kommer de som har känsla och intresse för yrket ha goda möjligheter att få jobb de närmsta åren.

Fakta om utbildningen

Vilhelmina Lärcentrum ger i samarbete med Bilbolaget lärlingsutbildning till Bilskadereparatör
Alla som fullföljer utbildningen med godkända betyg erbjuds provanställning.

Utbildningsperiod: 32v
15% av utbildningstiden är teori på distans
15% på plats i Vilhelmina och
70% är du på en utvald verkstad.

Lärlingsorter:
Bilbolaget Nord

Umeå, Östersund, Härnösand

Bilbolaget Norrbotten
Gällivare, Luleå, Kiruna, Piteå

Kursdeltagare
8-10 st

Denna utb ges ej 21/22

ÖVRIGA LÄRLINGSUTBILDNINGAR

SERVICETEKNIKER