Lärlingsutbildning

Bilskadereparatör

Läs mer

Bilskadereparatör

Om du gillar att arbeta med händerna, är noggrann, kreativ och vill se snabba resultat, då är Bilskadereparatör ett passande yrke för dig.

Bilskadereparatörer arbetar med att laga skador på bilar. Ingen skada är den andra lik, så det gäller att vara kreativ, då det ofta handlar om att hitta unika skräddarsydda lösningar. Yrket passar för dig som har ambitionen att  krock- och plåtskadade fordon ska se som nya ut efter att du slutfört ditt arbete!

Bilskadereparatörer mätar, riktar, svetsar återställer och byter olika detaljer. Du bör ha känsla för form, vara noggrann och kunna göra avancerade skadeberäkningar. Arbetsmiljön är bra och underlättas av moderna tekniska hjälpmedel. Det råder stor brist på bilskadereparatörer, eller bilplåtslagare som det också kallas, så därför är anställningsbarheten god. Det är ett genuint hantverksyrke där du ständigt kommer att lära dig nya saker och därigenom kontinuerligt utvecklas. Arbetet är mångsidigt  eftersom ingen skada är den andra lik. Att reparera karossdetaljer kräver en väl utvecklad fingertoppskänsla. Bucklor och repor handriktas, slipas och spacklas för att skapa en felfri slutfinish.

Ofta används olika fogningstekniker för att fästa material mot varandra. Då varje bilmodell har sina unika former gäller det att känna till dem och kunna återskapa dem till nära nyskick. I bilskadereparatörens yrkeskunnande ingår att förstå hur en skada har uppstått, då det ger vägledning i det fortsatta arbetet mot att återställa till ursprungligt skick. Eftersom försäkringsbolaget ofta är med och finansierar arbetet är det vanligt att innehållet i arbetsplanen diskuteras med dem. En kostnadsberäkning görs utifrån den tid det normalt tar att utföra olika moment. En bilskadereparatör bör ha kunskap om bilens krockkuddar och annan säkerhetsutrustning.

Framtiden för bilskadereparatörer är god, då det råder stor brist på utbildad arbetskraft inom yrket.  Branschen har blivit mer miljömedveten vilket resulterar i att fler bilar repareras snarare än ersätts och skrotas. Kanske ännu viktigare är att nya material tas fram för att minska bilens miljöbelastning.  Detta innebär att det uppstår nya arbetsmoment som kräver kompetenser som idag ligger mellan bilskadereparatörens och billackerarens. Medelåldern för de som är anställda i yrket är relativt hög och inflödet av ny arbetskraft har inte alltid räckt till. Enligt Transportgruppen kommer de som har känsla och intresse för yrket ha goda möjligheter att få jobb de närmsta åren.

LÄS MER OM UTBILDNINGEN

(Du skickas vidare till Vilhelmina Lärcentrums
hemsida för ansökning och mer info)

Fakta om utbildningen

Vilhelmina Lärcentrum ger i samarbete med Bilbolaget lärlingsutbildning till Bilskadereparatör
Alla som fullföljer utbildningen med godkända betyg erbjuds provanställning.

Utbildningsperiod:
28 oktober 2024 – 6 juni 2025

Sista ansökningsdag:
29 september 2024

32 veckor heltid
15% av utbildningstiden är teori på distans
15% på plats i Vilhelmina och
70% är du på en utvald verkstad.

Lärlingsorter:
Gällivare, Kiruna, Umeå, Östersund

Kursdeltagare
8-10 stycken

LÄS MER OCH ANSÖK

(Du skickas vidare till Vilhelmina Lärcentrums
hemsida för ansökning och mer info)

Fem myter om yrket som bilskadereparatör
–Vi slår hål på allihop!

1. Bilskadereparatör är ett smutsigt yrke.

Det stämmer inte längre. Dagens verkstäder är rena och moderna arbetsplatser. Arbetsmiljön är god och har genom åren förbättrats avsevärt genom bättre ventilationssystem och användning av effektiva rengöringsmetoder. Även om vissa reparationer kan involvera hantering av smutsiga delar eller material, är den övergripande arbetsmiljön oftast ren, ljus och rymlig. En stor del av yrket handlar om hantverket, men du kommer också att göra skadeberäkningar, överlägga med försäkringsbolag samt ha viss kundkontakt. Arbetet kan verka tufft, men kräver i själva verket både form- och fingertoppskänsla.

2. Bilskadereparatör är ett enkelt arbete för lågutbildade

Att arbeta som bilskadereparatör kräver faktiskt en betydande teknisk kunskap och skicklighet. Ingen skada är den andra lik på en krockad bil. Därför är också yrket som bilskadereparatör väldigt mångsidigt. Reparationsprocessen involverar ofta användning av avancerade verktyg, datorsystem och specialiserade material. Dessutom kräver arbetet noggrannhet och precision för att uppnå högkvalitativa reparationer och säkerställa att fordonet återgår till sitt ursprungliga skick.

3. Yrket är bara för killar

Branschen är under förändring och på fler och fler anläggningar anställer man kvinnliga medarbetare. Det finns en stor efterfrågan på jämställda verkstäder.

4. Det är inte så bra löner och förmåner

Framtidsutsikterna för yrket ser lovande ut eftersom branschen har blivit alltmer miljömedveten och fokuserar på att reparera och återanvända i stället för att slänga. Det är ett framtidsyrke med stora möjligheter att snabbt få jobb efter utbildningen. Dagens löner kan definitivt mäta sig med lönen för en undersköterska men med bättre arbetstider och arbetsvillkor. En erfaren bilskadereparatör har ungefär samma lön som en förskollärare, men utan studielån.

5. Det är komplicerat att utbilda sig till Bilskadereparatör

Du behöver ha gymnasiekompetens men inga andra förkunskaper. Det viktigaste är att du har ett intresse för lackering och karosseri, att du gillar att arbeta med händerna och har en känsla för form. Det här är en lärlingsutbildning där du är ute i verkstaden och lär dig yrket från grunden och får en bra inblick i vad jobbet innebär. Att ha ett öga för detaljer, vara noggrann och självgående är också viktiga egenskaper. Utbildningen tar 32 veckor. Under 15 % av tiden är du i Vilhelmina för teori, 15% på distans samt resterande 70 % tillbringar du i verkstad.