Lärlingsutbildning

Servicetekniker
Personbil

Läs mer

Från gymnasiet till utbildning och jobb på ett år!

Julia Gustafssons väg till servicetekniker på Bilbolaget Umeå

Efter gymnasiet 2020 stod Julia Gustafsson utan långsiktigt arbete. Men bara ett år senare såg livet väldigt annorlunda ut; färdigutbildad utan studielån och med jobb som servicetekniker på Bilbolaget i Umeå.

När sommarjobbet tog slut och elektrikerutbildningen inte blev av såg Julia av en slump en annons för lärlingsutbildningen till servicetekniker. Hon kände direkt att det skulle kunna vara något för henne och bestämde sig för att satsa.

– Bilintresset har smugit sig på. Från början skruvade jag mest på skotrar och mopeder men sen slog det liksom till. När det här dök upp var det därför en självklarhet att söka. Bara att få syssla med ett intresse var en stor anledning, men att utbildningen var gratis och innebar en provanställning efteråt var såklart en extra drivkraft, berättar Julia.

En stor del av lärlingsutbildningen är praktisk och görs på verkstad. På Bilbolaget jobbar serviceverkstäderna efter VPS-konceptet (Volvo Personal Service), något som utbildningen också är format efter. Det innebär att man arbetar i team med en erfaren handledare. Under praktiken blir studenterna tilldelad en handledare som också är teamkamrat. På Julias praktik hos Bilbolaget Umeå fick hon testa på flera delar i verkstaden, de första månaderna var hon på motorverkstaden, för att sedan testa på arbetet i serviceverkstan.

– Bland det roligaste med utbildningen var att få vara på verkstaden. Många teoretiska delar vi hade lärt oss om på skolan klickade plötsligt till, och jag förstod det vi gått igenom på ett annat sätt. Jag lärde mig nya saker varje dag och det är toppen att få jobba så tätt med en erfaren servicetekniker. Det var också värdefullt att ha testat på många praktiska moment på skolan innan, det gjorde att jag kände mig säkrare när det var dags för praktiken, säger Julia.

Sex månaders provanställning efter utbildningen
När Julia tog examen fick hon möjligheten att gå på provanställning hos Bilbolaget. Efter sex månader blev Julia anställd på heltid. Hon flyttade då från hemstaden Härnösand till Umeå där hon nu byggt upp en vardag och till och med köpt hus. Efter snart två år som servicetekniker stortrivs hon.

– Vi har roligt på jobbet och jag tycker verkligen om mina kollegor. En stor fördel med hur vi jobbar här är att vi följer kunderna från start till mål och vi planerar vår dag utefter jobben som kommer in. Jag hade inte skruvat så mycket innan utbildningen, men har alltid varit praktiskt lagd, så jag har verkligen utvecklats mycket både genom utbildningen och min tid här, säger Julia.

För framtiden hoppas Julia på att fler kvinnor ska söka sig till verkstadsbranschen, och att hon själv kan bidra till att det går åt rätt håll.

– Visst är det fler män i branschen och jag hade gärna velat se en jämnare könsfördelning. Jag hoppas det går åt rätt håll – nu har vi till exempel fått in två tjejer till på vår verkstad som går samma utbildning som jag gjorde och gör sin praktik här. En av dem går bredvid mig för tillfället och jag agerar mentor för henne, det är väldigt roligt! Berättar Julia.

Stor del praktiska moment
Om du också är intresserad av att söka Bilbolagets utbildning och ta chansen att arbeta som servicetekniker eller bilskadereparatör kan Julia bara säga en sak:

– Sök! Det är en rolig utbildning med mycket praktiska moment som ger dig en fantastisk möjlighet att bygga din karriär och ta vara på ditt intresse för fordon. Det är också en chans att få jobba med en bra arbetsgivare och ett trevligt gäng kollegor, avslutar Julia.

 

LÄS MER OM UTBILDNINGEN

(Du skickas vidare till Vilhelmina Lärcentrums
hemsida för ansökning och mer info)

 

En värdefull start i ett nytt yrke!

Du som fullföljer utbildningen med godkända betyg ges möjlighet till 6 månaders provanställning vid någon verkstad där behov finns.

Fakta om utbildningen

Vilhelmina Lärcentrum ger i samarbete med Bilbolaget en lärlingsutbildning till Servicetekniker.
Alla som fullföljer utbildningen med godkända betyg erbjuds 6 månaders provanställning!

Utbildningsperiod:
23 oktober 2023 – 31 maj 2024

Sista ansökningsdag:
13 augusti 2023

32 veckor heltid

4 veckor teori på distans
4 veckor på plats i Vilhelmina
24 veckor på en utvald verkstad

Lärlingsorter:
Kiruna, Gällivare, Luleå, Lycksele, Strömsund, Umeå, Härnösand, Örnsköldsvik, Östersund

Kursdeltagare
10 stycken deltagare

LÄS MER OCH ANSÖK

(Du skickas vidare till Vilhelmina Lärcentrums
hemsida för ansökning och mer info)

Fem myter om yrket som Servicetekniker
–Vi slår hål på allihopa!

1. Servicetekniker är ett smutsigt yrke.
Det stämmer inte längre. Dagens verkstäder är rena och moderna arbetsplatser. Du arbetar i en ljus, ren och rymlig miljö med väldigt många olika arbetsuppgifter. En stor del av yrket handlar om att felsöka, analysera och diagnostisera.

2. Det är tungt att jobba som servicetekniker
Yrket handlar allt mindre om fysiskt arbete med verktyg. Dagens tekniker jobbar mer med datorstyrd felsökning med hjälp av mjukvara än med mekaniskt arbete. Ser man in i framtiden blir det allt mer el och elektronik som styr fordonen med datoriserad felsökning eller andra tekniska hjälpmedel.

3. Yrket är bara för killar
Branschen är under förändring och på fler och fler anläggningar anställer man kvinnliga medarbetare. Det finns en stor efterfrågan på jämställda verkstäder.

4. Det är inte så bra löner och förmåner
Servicetekniker är ett framtidsyrke med stora möjligheter att snabbt få jobb efter utbildningen. Framför allt för tjejer. Dagens löner kan definitivt mäta sig med lönen för en undersköterska men med bättre arbetstider och arbetsvillkor. En erfaren servicetekniker har samma lön som en förskollärare men utan studielån.

5. Det är komplicerat att utbilda sig till Servicetekniker
Du behöver ha gymnasiekompetens men inga andra förkunskaper. Det viktigaste är att du är intresserad av människor, teknik, elektronik, datorer eller motorer samt gillar att analysera och hitta fel. Det här är en lärlingsutbildning där du är ute i verkstaden och lär dig yrket från grunden och får en bra inblick i vad jobbet innebär. Social kompetens, gott omdöme och noggrannhet är också viktiga egenskaper eftersom du har stor kontakt med kunderna och gör vissa moment i arbetslag. Utbildningen tar 32 veckor. Under 15 % av tiden är du i Vilhelmina för teori, 15% på distans samt resterande 70 % tillbringar du i verkstad.

Välkommen till ett roligare yrke!

Lisette jobbar idag som Personlig Servicetekniker på vår nyrenoverade verkstad i Boden!

Servicetekniker – för dig som gillar människor!

Är du serviceinriktad och gillar kundmöten, har ett hum om teknik och datorer och vill ha ett arbete där du är uppskattad och får utvecklas? Då är lärlingsutbildningen servicetekniker för personbilar början på en ny karriär för dig.

Den 23 oktober 2023 startar en 32 veckors lärlingsutbildning till servicetekniker för personbilar. Det är ett samarbete mellan Bilbolaget och Vilhelmina Lärcentrum. Hela 70 procent av utbildningen är praktik vid någon av företagens verkstäder. Alla som klarar utbildningen erbjuds sex månaders provanställning! Branschen i stort behöver rekrytera fler servicetekniker. Eleverna på fordonsgymnasierna räcker inte till för att fylla våra behov. Lars Gavelin, rektor vid Vilhelmina Lärcentrum, menar att det är en stor fördel med så mycket praktik med handledning under utbildningstiden. Deltagarna ställs inför verkliga problem och får träffa kunderna samtidigt som de varvar med välbehövliga doser av teori på skolan.

Vårt mål är att utbildningen
snabbt ska leda till anställning

Kompletterande kunskaper
Förutom grundutbildningen i fordonsteknik innehåller kursen påbyggnadsutbildning i komfort- och säkerhetssystem samt i servicekunskap. Fordonsprogrammet är kompletterad med kunskaper som är viktiga för bolagens koncept. I Volvoverkstäderna arbetar man som personlig servicetekniker och har mycket kundkontakt med eget ansvar. Därför är det viktigt att eleverna får med sig kunskap om bland annat bemötande så att kunderna känner sig väl omhändertagna.
– Vi söker personer som är intresserade av service, har ett teknikintresse och är bekväma med att arbeta med datorer och system, för idag består yrket till stor del av problemlösning med en dator som verktyg. Den som tror att det är ett smutsigt och tungt arbete kan inte ha mer fel. Arbetet sker i ljusa, rena och moderna verkstäder.

Karriärmöjligheter
Som servicetekniker inom Volvoverkstäderna, där även Ford, Renault och Dacia ingår, kan du gradvis öka din kompetens och du får kompetensutveckling i takt med att ny teknik och nya modeller introduceras. Du har också goda möjligheter att avancera till ledande befattningar. Få yrken har så mycket fortlöpande utbildning och utveckling som en fordonstekniker. Fordonen innehåller mycket elektronik och informationssystem som ständigt utvecklas. Många i ledande befattningar på Bilbolaget, t.ex. verkstadschefer, har först börjat som tekniker och löpande internutbildats.

Bilbolaget anstränger sig för att vara en bra arbetsgivare och alla med personalansvar har exempelvis gått ett omfattande ledarskapsprogram. I koncernen finns en vinstandelsstiftelse som medarbetarna får del av när vi gör ett bra resultat.

En riktigt bra utbildning för dig som vill möta verkstadskunder och reparera bilar i team

LÄS MER OM UTBILDNINGEN

(Du skickas vidare till Vilhelmina Lärcentrums
hemsida för ansökning och mer info)