Anna Olofsson var undersköterskan som bestämde sig för att sadla om från ett yrke inom vården till bilbranschen. När hon växlade över fick hon högre lön, bättre arbetstider, större utvecklingsmöjligheter och hon går aldrig hem med dåligt samvete över att inte räcka till. Måndag har blivit veckans bästa dag.
Som springvikarie inom vården fick jag arbeta när de andra ville vara lediga, i stort sett alla röda dagar och semestrar. Anna fick in en fot på dåvarande Eriksson Bil som semestervikarie och nu arbetar hon som verkstadscoach på Bilbolaget i Kiruna. Jag stöttar mekanikerna i deras dagliga arbete med planering, uppföljning och annat.
Vunnit mycket
Anna jämför hur det är att arbeta som undersköterska inom vården med att vara i bilbranschen:
–Jag gick ofta hem med en ryggsäck full av dåligt samvete över att inte ha hunnit med vårdtagarna så som jag hade önskat. Det är skönt att slippa den känslan. Här får jag en bra lön för det arbete jag utför och inte minst så är arbetstiderna mycket bättre. Jag arbetar vardagar mellan sju och sexton eller mellan åtta och sjutton och inga röda dagar. Det gör att jag har fått tid och ork till att umgås med min son och finnas till för honom när han behöver mig. Jag har vunnit så enormt mycket på att byta jobb. I kommunikationen med kunderna har Anna dock stor nytta av sina erfarenheter som undersköterska. Hon är van att tala med människor i olika situationer och har lärt sig att ha en professionell hållning och inte ta kundens bemötande personligt.
Utvecklande och roligt
Att få möjlighet att utvecklas är en annan sak som Anna värderar högt i sitt nya arbete.
– Man blir aldrig fullärd på en bilfirma utan utvecklas hela tiden. Det passar mig som gillar att lära mig nya saker och tycker att det är tråkigt att stå still. Det är också kul att få åka iväg på kurser och träffa kollegor från andra verkstäder. Man kan alltid få tips och lära av varandra. Arbetsmiljön, gruppdynamiken och den sköna stämningen är också sådant som Anna sätter på pluskontot flera gånger om.
– Vi har så ”jäkla” roligt! Här är högt i tak med en rak och ärlig kommunikation. Alla hjälps åt. Jag önskar jag hade valt fordons- istället för vårdutbildning när jag var yngre, men då kändes det lite skrämmande att kanske bli ensam tjej i klassen. Som tur är håller det på att luckras upp och allt fler tjejer vågar följa sina hjärtan.
Våga!
Till dig som står i valet och kvalet om du ska söka lärlingsutbildningen till servicetekniker har Anna ett tydligt budskap;
– VÅGA! Om jag inte själv redan hade fått det här jobbet så skulle jag utan tvekan ha sökt. Jag älskar mitt jobb – det är en vinstlott för mig. Måndagar när jag får börja en ny vecka är den bästa dagen för mig numera.
(Du skickas vidare till Vilhelmina Lärcentrums
hemsida för ansökning och mer info)
Vilhelmina Lärcentrum ger i samarbete med Bilbolaget en lärlingsutbildning till Servicetekniker.
Alla som fullföljer utbildningen med godkända betyg erbjuds 6 mån provanställning!
Utbildningsperiod:
24 okt 2022–2 juni 2023
Sista ansökningsdag:
14 augusti 2022
32V heltid
4 V teori på distans,
4 V på plats i Vilhelmina
24 V på en utvald verkstad
Lärlingsorter:
Kiruna, Gällivare, Kalix, Boden, Luleå, Piteå, Skellefteå, Umeå, Härnösand, Östersund
Kursdeltagare
10st deltagare
(Du skickas vidare till Vilhelmina Lärcentrums
hemsida för ansökning och mer info)
1. Servicetekniker är ett smutsigt yrke.
Det stämmer inte längre. Dagens verkstäder är rena och moderna arbetsplatser. Du arbetar i en ljus, ren och rymlig miljö med väldigt många olika arbetsuppgifter. En stor del av yrket handlar om att felsöka, analysera och diagnostisera.
2. Det är tungt att jobba som servicetekniker
Yrket handlar allt mindre om fysiskt arbete med verktyg. Dagens tekniker jobbar mer med datorstyrd felsökning med hjälp av mjukvara än med mekaniskt arbete. Ser man in i framtiden blir det allt mer el och elektronik som styr fordonen med datoriserad felsökning eller andra tekniska hjälpmedel.
3. Yrket är bara för killar
Branschen är under förändring och på fler och fler anläggningar anställer man kvinnliga medarbetare. Det finns en stor efterfrågan på jämställda verkstäder.
4. Det är inte så bra löner och förmåner
Servicetekniker är ett framtidsyrke med stora möjligheter att snabbt få jobb efter utbildningen. Framför allt för tjejer. Dagens löner kan definitivt mäta sig med lönen för en undersköterska men med bättre arbetstider och arbetsvillkor. En erfaren servicetekniker har samma lön som en förskollärare men utan studielån.
5. Det är komplicerat att utbilda sig till Servicetekniker
Du behöver ha gymnasiekompetens men inga andra förkunskaper. Det viktigaste är att du är intresserad av människor, teknik, elektronik, datorer eller motorer samt gillar att analysera och hitta fel. Det här är en lärlingsutbildning där du är ute i verkstaden och lär dig yrket från grunden och får en bra inblick i vad jobbet innebär. Social kompetens, gott omdöme och noggrannhet är också viktiga egenskaper eftersom du har stor kontakt med kunderna och gör vissa moment i arbetslag. Utbildningen tar 32 veckor. Under 15 % av tiden är du i Vilhelmina för teori, 15% på distans samt resterande 70 % tillbringar du i verkstad.
Är du serviceinriktad och gillar kundmöten, har ett hum om teknik och datorer och vill ha ett arbete där du är uppskattad och får utvecklas? Då är lärlingsutbildningen servicetekniker för personbilar början på en ny karriär för dig.
Den 24 oktober 2022 startar en 32 veckors lärlingsutbildning till servicetekniker för personbilar. Det är ett samarbete mellan Bilbolaget och Vilhelmina Lärcentrum. Hela 70 procent av utbildningen är praktik vid någon av företagens verkstäder. Alla som klarar utbildningen erbjuds sex månaders provanställning! Branschen i stort behöver rekrytera fler servicetekniker. Eleverna på fordonsgymnasierna räcker inte till för att fylla våra behov. Lars Gavelin, rektor vid Vilhelmina Lärcentrum, menar att det är en stor fördel med så mycket praktik med handledning under utbildningstiden. Deltagarna ställs inför verkliga problem och får träffa kunderna samtidigt som de varvar med välbehövliga doser av teori på skolan.
Vårt mål är att utbildningen
snabbt ska leda till anställning
Kompletterande kunskaper
Förutom grundutbildningen i fordonsteknik innehåller kursen påbyggnadsutbildning i komfort- och säkerhetssystem samt i servicekunskap. Fordonsprogrammet är kompletterad med kunskaper som är viktiga för bolagens koncept. I Volvoverkstäderna arbetar man som personlig servicetekniker och har mycket kundkontakt med eget ansvar. Därför är det viktigt att eleverna får med sig kunskap om bland annat bemötande så att kunderna känner sig väl omhändertagna.
– Vi söker personer som är intresserade av service, har ett teknikintresse och är bekväma med att arbeta med datorer och system, för idag består yrket till stor del av problemlösning med en dator som verktyg. Den som tror att det är ett smutsigt och tungt arbete kan inte ha mer fel. Arbetet sker i ljusa, rena och moderna verkstäder.
Karriärmöjligheter
Som servicetekniker inom Volvoverkstäderna, där även Ford, Renault och Dacia ingår, kan du gradvis öka din kompetens och du får kompetensutveckling i takt med att ny teknik och nya modeller introduceras. Du har också goda möjligheter att avancera till ledande befattningar. Få yrken har så mycket fortlöpande utbildning och utveckling som en fordonstekniker. Fordonen innehåller mycket elektronik och informationssystem som ständigt utvecklas. Många i ledande befattningar på Bilbolaget, t.ex. verkstadschefer, har först börjat som tekniker och löpande internutbildats.
Bilbolaget anstränger sig för att vara en bra arbetsgivare och alla med personalansvar har exempelvis gått ett omfattande ledarskapsprogram. I koncernen finns en vinstandelsstiftelse som medarbetarna får del av när vi gör ett bra resultat.
(Du skickas vidare till Vilhelmina Lärcentrums
hemsida för ansökning och mer info)