Lärlingsutbildning

Servicetekniker
Personbil

Läs mer

Fem myter om yrket som Servicetekniker
–Vi slår hål på allihopa!

Är du serviceinriktad och gillar kundmöten, har ett hum om teknik och datorer och vill ha ett arbete där du är uppskattad och får utvecklas? Då är kanske servicetekniker för personbilar något för dig? Förr var transportyrket mansdominerat men det här är en bransch i förändring. Allt fler tjejer blir buss- och lastbilschaufförer, åkare och mekaniker. 

1. Servicetekniker är ett smutsigt yrke.
Det stämmer inte längre. Dagens verkstäder är rena och moderna arbetsplatser. Du arbetar i en ljus, ren och rymlig miljö med väldigt många olika arbetsuppgifter. En stor del av yrket handlar om att felsöka, analysera och diagnostisera.

2. Det är tungt att jobba som servicetekniker
Yrket handlar allt mindre om fysiskt arbete med verktyg. Dagens tekniker jobbar mer med datorstyrd felsökning med hjälp av mjukvara än med mekaniskt arbete. Ser man in i framtiden blir det allt mer el och elektronik som styr fordonen med datoriserad felsökning eller andra tekniska hjälpmedel.

3. Yrket är bara för killar
Branschen är under förändring och på fler och fler anläggningar anställer man kvinnliga medarbetare. Det finns en stor efterfrågan på jämställda verkstäder.

4. Det är inte så bra löner och förmåner
Servicetekniker är ett framtidsyrke med stora möjligheter att snabbt få jobb efter utbildningen. Framför allt för tjejer. Dagens löner kan definitivt mäta sig med lönen för en undersköterska men med bättre arbetstider och arbetsvillkor. En erfaren servicetekniker har samma lön som en förskollärare men utan studielån.

5. Det är komplicerat att utbilda sig till Servicetekniker
Du behöver ha gymnasiekompetens men inga andra förkunskaper. Det viktigaste är att du är intresserad av människor, teknik, elektronik, datorer eller motorer samt gillar att analysera och hitta fel. Det här är en lärlingsutbildning där du är ute i verkstaden och lär dig yrket från grunden och får en bra inblick i vad jobbet innebär. Social kompetens, gott omdöme och noggrannhet är också viktiga egenskaper eftersom du har stor kontakt med kunderna och gör vissa moment i arbetslag. Utbildningen tar 20 veckor. Under 30 % av tiden är du i Vilhelmina för teori, resterande 70 % tillbringar du på någon utvald verkstad.

”Vi har märkt att vi blir en bättre organisation av att vara
mer jämlika och vill gärna anställa fler kvinnor”.

Mats Karlsson-Ek, VD Wist Last och Buss Syd AB.

Välkommen till ett roligare yrke!

Fakta om utbildningen

Vilhelmina Lärcentrum ger i samarbete med Bilbolaget en lärlingsutbildning till Servicetekniker.
Alla som fullföljer utbildningen med godkända betyg erbjuds provanställning.Alla som fullföljer utbildningen med godkända betyg
erbjuds provanställning.

Utbildningsperiod:
(32v heltid)
15% av utbildningstiden är teori på distans,
15% på plats i Vilhelmina
70% är du på en utvald verkstad

Lärlingsorter:
Bilbolaget Norrbotten
Kiruna, Gällivare, Kalix, Boden, Luleå, Piteå

Bilbolaget Nord
Umeå, Lycksele, Örnsköldsvik, Sollefteå, Härnösand, Östersund, Strömsund

Kursdeltagare
10st deltagare

Denna utbildning ges ej 2021/2022

ÖVRIGA
LÄRLINGSUTBILDNINGAR 

BILSKADEREPARATÖR

Servicetekniker,
– För dig som gillar människor!

Är du serviceinriktad och gillar kundmöten, har ett hum om teknik och datorer och vill ha ett arbete där du är uppskattad och får utvecklas? Då är lärlingsutbildningen servicetekniker för personbilar början på en ny karriär för dig.

Den 1 oktober 2018 startar en 32 veckors lärlingsutbildning till servicetekniker för personbilar. Det är ett samarbete mellan Bilbolaget (Nord & Norrbotten) och Vilhelmina Lärcentrum. Hela 70 procent av utbildningen är praktik vid någon av företagens verkstäder. Alla som klarar utbildningen erbjuds tre månaders provanställning!

-Vi och branschen i stort behöver rekrytera fler servicetekniker. Eleverna på fordonsgymnasierna räcker inte till för att fylla vårt behov, berättar Ylva Andersson, VD på Bilbolaget Nord.

– Personer som är lite äldre har hunnit fundera över vad de vill göra. De känner sig ofta motiverade att satsa på en utbildning som med stor säkerhet leder till ett stimulerande arbete, och för dem passar den här komprimerade vuxenutbildningen bra, säger Roger Edholm, VD Bilbolaget Norrbotten

Lars Gavelin, rektor vid Vilhelmina Lärcentrum, menar att det är en stor fördel med så mycket praktik med handledning under utbildningstiden. Deltagarna ställs inför verkliga problem och får träffa kunderna samtidigt som de varvar med välbehövliga doser av teori på skolan.

– Vårt mål är att utbildning snabbt ska leda till ett arbete och företagen är därför ofta med och utarbetar utbildningskoncepten tillsammans med oss. Det har varit mycket framgångsrikt när vi tidigare har haft motsvarande lärlingsutbildning för lastbilsmekaniker, säger han.

Kompletterande kunskaper
Förutom grundutbildningen i fordonsteknik innehåller kursen påbyggnadsutbildning i komfort- och säkerhetssystem samt i servicekunskap. Fordonsprogrammet är kompletterad med kunskaper som är viktiga för bolagens koncept. I Volvoverkstäderna arbetar man som personlig servicetekniker och har mycket kundkontakt med eget ansvar. Därför är det viktigt att eleverna får med sig kunskap om bland annat bemötande så att kunderna känner sig väl omhändertagna, berättar Roger och Ylva fyller i;

– Vi söker personer som är intresserade av service, har ett teknikintresse och är bekväma med att arbeta med datorer och system, för idag består yrket till stor del av problemlösning med en dator som verktyg. Den som tror att det är ett smutsigt och tungt arbete kan inte ha mer fel.
Man arbetar i ljusa, rena och moderna verkstäder.

Karriärmöjligheter
Som servicetekniker inom Volvoverkstäderna, där även Ford, Renault och Dacia ingår, kan du gradvis öka din kompetens och du får kompetensutveckling i takt med att ny teknik och nya modeller introduceras. Du har också goda möjligheter att avancera till ledande befattningar. Få yrken har så mycket fortlöpande utbildning och utveckling som en fordonstekniker. Det beror på att fordonen innehåller mycket elektronik och informationssystem som ständigt utvecklas. Tycker du att det är stimulerande så passar du för yrket, förklarar Ylva.
Många i ledande befattningar i våra företag, t.ex. verkstadschefer, har börjat som tekniker och löpande internutbildats.

Vi anstränger oss för att vara en bra arbetsgivare och alla med personalansvar har exempelvis gått ett omfattande ledarskapsprogram. I koncernen finns en vinstandelsstiftelse som medarbetarna får del av när vi gör ett bra resultat, fortsätter Ylva och Roger instämmer.

LÄS MER OM UTBILDNINGEN

En dag på jobbet med Emma!

”Man ska inte vara rädd för att söka sig hit och inte vara rädd för att ta för sig. Det är ingen skillnad på att vara kille eller tjej i det här yrket. Killarna ber mig om hjälp lika ofta som jag ber dem om hjälp. Alla hjälps åt”

För en tid sedan blev Emma Norling färdig med utbildningen till lastbilsmekaniker. I dag arbetar hon på verkstaden hos Wist Last & Buss i Västerås. Hon trivs med sitt nya yrke och gillar omväxlingen i verkstaden. Här får hon använda både kropp och hjärna. Innan utbildningen jobbade Emma med asfaltering och körde maskin men ville börja jobba som mekaniker. Motorintresset fanns där sedan tidigare och efter att ha jobbat ett år känner hon att hon valde helt rätt.
– Här är inget monotont utan dagen skiftar från timme till timme. Omväxlingen gör det så himla roligt och jag gillar att jobba med kroppen. Att sitta stilla eller göra samma sak har jag aldrig tyckt om.

Ingen dag är den andra lik
Det finns ingen typisk dag eller arbetsuppgift berättar Emma som just denna dag har tillbringat förmiddagen med att fixa bromsarna på ett släp. En uppgift som är ganska fysisk. Däremot kräver långt ifrån alla arbetsuppgifter fysisk styrka. Lika ofta handlar det om felsökning och diagnostik med hjälp av datorn och verktyget TechTool. I dag använder man både muskler och hjärna när man jobbar som mekaniker påpekar hon.
– Jag får tänka metodiskt och det är roligt. Ibland får jag till exempel höra att ”motorn orkar inte”. Då måste jag fundera över vilka faktorer som kan påverka det och steg för steg försöka hitta orsaken, bland annat med hjälp av datorn.

Samarbeta och fråga
Hittar hon inte felet på egen hand ber hon om hjälp, det är ett självklart sätt att jobba på tycker hon. Som nyutbildad kan man inte allt. Det tar tid att bli fullärd och under tiden frågar man de som är mer erfarna.
– Det är nog mitt viktigaste råd till alla som börjar jobba som mekaniker: Var aldrig rädd för att fråga eller att ta för dig. Det tar tid att bli skicklig inom yrket, men så länge man vill lära och utvecklas så blir man bättre.

Alla hjälps åt
Vidareutbildning är en viktig del av jobbet. Tekniken utvecklas hela tiden och det gäller att man uppdaterar sin kunskap i takt med den. Under hösten har Emma gått en kurs i grundläggande el och under våren kommer hon att gå en ny utbildning i dataprogrammet TechTool.
– Det gäller att lära sig nya saker hela tiden, vara nyfiken och tillåta sig att fråga samma sak tio gånger i rad. Hellre förstå än att gissa och göra fel.

Det är ingen skillnad på att vara kille eller tjej i yrket säger hon med eftertryck. Killarna ber henne om hjälp lika ofta som hon ber dem om hjälp och hon har alltid blivit välkomnad av alla både på utbildningen och i verkstaden.