Upptäck våra Elbilar
Allt fler väljer att köpa elbil. Elbilar erbjuder ett miljövänligt och bekvämt bilkörande som passar oavsett om du har långt till närmsta granne, bor i ett mindre samhälle, eller i storstan. På Bilbolaget är vi vana vid att förmedla elbilar för olika behov.
Här berättar vi mer om fördelarna med att köra elbil och vad vi kan erbjuda just dig.
I en elbil sitter ett batteri på 200–500 kilo som laddas med el från kraftnätet. När du kör omvandlas elen till mekanisk energi. Elbilens verkningsgrad är ungefär 95% hög, vilket innebär att nästan all energi används till att driva bilen framåt. En bil med förbränningsmotor har en verkningsgrad på 30–45 %, beroende på drivmedel, då resten av energin behövs till annat. Bara att värma en bil med förbränningsmotor kan kräva en tredjedel av energin. Ett batteri på flera hundra kilo kan låta tungt. Men eftersom bilen saknar andra tunga delar som förbränningsmotor, en tank fylld med bränsle, märker du inte av någon större skillnad mot andra bilar. Tack vare sin elmotor är elbilen också mycket tystare än andra bilar, vilket ger dig en skönare körupplevelse. Och tekniken går snabbt framåt – forskning pågår hela tiden för att göra batterierna mindre, uppladdningen smidigare, och räckvidden längre.
Att elbilar inte släpper ut koldioxid och kväveoxid kan vara anledning nog till att välja elbil, men det är inte de enda fördelarna med att köra 100 % elektriskt.
√ TYSTARE till fördel för dig som sitter i kupén, men också för omgivningen.
√ SNABBARE då alla hästkrafter nyttjas från start.
√ EFFEKTIVARE än en förbränningsmotor, då all energi används för att få bilen att rulla.
√ MINDRE UNDERHÅLL, eftersom den har 30% färre rörliga delar. Och mindre underhåll betyder lägre kostnader.
√ BILLIGARE SKATT än fossildrivna fordon.
Väljer du som privatperson att installera laddbox hemma kan du få skatteavdrag. Detta avdrag kallas Grön teknik, som 2021 ersatte det stöd som kallades Ladda hemma. Grön teknik ger dig 50% av kostnaden (upp till 50 000 kr) för material och installation.
Avdraget görs direkt på fakturan. Smart, va?
Långa avstånd och kalla vintrar.
Då måste man ha en vanlig bensindriven bil, eller hur?
Nja, inte alltid. Det är idag relativt enkelt att installera en egen laddstation hemma. Och för den som har laddmöjligheter när bilen står parkerad är det vardagliga energibehovet ofta täckt. När det är dags för längre resor finns ett omfattande när av offentliga laddstationer, och laddinfrastrukturen byggs ut allt mer i Sverige. En elbils räckvidd kan absolut påverkas av kylan, men det gäller även alla andra bilar. Dessutom kan du förvärma elbilen när den står på laddning. Då slösar du inte på batteriets energi. För vissa kan elbil innebära lite extra planering. Därför hjälper vi gärna till att ta reda på om elbil är rätt val för just dig.
SVAR: Elbil är ett utmärkt val för dig som behöver bil i vardagen, men som samtidigt vill göra en insats för miljön. I genomsnitt kör 90% av svenskarna mindre än 10 mil om dagen – till jobbet, affären, hämtning och lämning av barn. Det är alltså resor som går att göra utan att behöva ladda på vägen. Därför kan elbil vara ett bra val, oavsett om du bor i stadsmiljö eller på landsbygden. Vid längre resor kan elbil kräva viss planering för att batteriet ska räcka. Spenderar du större delen av din tid åt långa bilresor är elbil kanske inte rätt val för dig. Samtidigt byggs laddinfrastrukturen ut allt mer längs vägarna, och att installera en egen laddbox hemma är idag mycket enkelt.
SVAR: Kör du elbil kör du på en eller flera elmotorer, medan en laddhybrid kombinerar två olika kraftkällor, t.ex. förbränningsmotor och elmotor. Elbilen är därmed helt fri från avgasutsläpp, medan laddhybriden kan ha längre avgasutsläpp än en bil med enbart förbränningsmotor, förutsatt att elmotorn laddas och används.
SVAR: Hur lång tid det tar att ladda en elbil beror på ett antal olika faktorer, t.ex. bilmodell och hur du laddar. Använder du vanlig hushållsel kan det ta upp till 8–12 timmar att ladda ett elbilsbatteri, men rekommenderat är att du använder en laddbox. Snabbast går det att ladda din elbil på snabbladdningsstation där effekten ligger på 100 kW och över. Då kan du nå så mycket som 80 % laddat på 30 minuter. Har du en laddbox hemma kan det ta 6–10 timmar att helt ladda batteriet, vilket gör det idealt att ladda på natten när bilen inte används, då är bilen redo inför morgondagens äventyr. Effekten på de laddboxar du kan ha hemma varierar, men en laddbox med effekt på 3,6–3,7 kW kommer ladda din bil på 5–6 timmar.
SVAR: Det kan vara lockande att plugga in bilen direkt i vägguttaget, men du kommer ladda mycket säkrare om du installerar en laddstation. Då belastar du inte resten av husets elanvändning på samma sätt, och du kan dessutom få skatteavdrag för installationen. Ta också hjälp av en auktoriserad installatör. Beroende på vilket elbolag du har kan du få hjälp att installera en laddbox genom dem.
SVAR: Dagens elbilar har ofta 30–60 mils räckvidd. Det kanske inte låter som så mycket, men på 50 mil skulle du till exempel kunna köra från Luleå till Riksgränsen innan el-soppan tar slut. Den som bor i glesbygd kommer antagligen köra längre sträckor än den som bor i storstad. Men den som bor på lands- eller glesbygd har oftast också fördelen att bo i eget hus och kan då installera egen laddstolpe. Så kan du alltid börja dagen med en fulladdad bil!
SVAR: Laddar du med laddbox hemma kostar en elbil ungefär 2–2,50 kronor per mil. Faktorer som kan påverka är vad elen kostar, och hur ofta du kör. Laddar du på en offentlig station är kostnaden högre. Om vi höftar att en kWh kostar 2 kr (inklusive avgifter och moms) blir priset per mil alltså 3,7 kronor. Samma sträcka i en dieselbil, med ett dieselpris på 22 kronor, blir lite drygt 16 kronor. Elbilen är alltså oslagbart billigare per mil. Obs, beräknat på priser i juni 2023.